RoboCup Junior Austrian Open 2019

Informatički klub “NET” sudjelovao je na ovogodišnjem RoboCup-u u Austriji (Innsbruck) koji se odvijao 26. i 27.04. te smo se po prvi puta takmičili u kategoriji Rescue Line Primary. Na natjecanje smo vodili dvije ekipe i ostvarili odlične plasmane! Od 54 ekipe u kategoriji Rescue Line Primary naši klinci osvojili su 27. i 32. mjesto!

Kao jedan mali informatički klub iz Ivanić Grada ponosni smo na ovakvo nešto jer su protivnici bili vrlo snažni. Dolazili su čak iz Jordana, Meksika, Irana i ostalih država cijele Europe.

Rescue Line je kategorija robotike u kojem se roboti mogu sastaviti od Fischertechnik dijelova, LEGO dijelova i mBot-a (Ranger). Princip zadatka je da robot bude sastavljen i optimalno prilagođen za mapu po kojoj će ići. Svaka ekipa zasebno pokreće svog robota na svojoj mapi koja je timu dodijeljena prije početka natjecanja. Na toj mapi robot mora pratiti liniju i na pojedinim križanjima skretati ovisno o zelenoj kockici postavljene pored linije (lijevo ili desno) da odredi robotu da skrene tim putem. Zatim postoje prepreke (u ovom slučaju mi smo imali cigle na mapama) koje robot isto tako mora očitati i zaobići te se vratiti nazad praćenju linije, ima tu i “ležećih policajaca” (speedbumps), te “krhotine” na cesti koje su na ovom natjecanju bile čačkalice da bi eventualno spriječile robota da prati liniju s time da odklizi sa puta. Postoje cik-cak linije, isprekidane linije, S zavoji itd. Robot ih mora predvidjeti i proći ih bez da “sleti sa staze”. Na kraju robot ulazi u “arenu” koja je po propisima 120×90 cm i u tom području mora spasiti “žrtve”, sive i crne kuglice tako da ih primi i prebaci u “sigurnu” zonu koja je označena kao crni trokut u jednom uglu arene. Bodovi se osvajaju za svaku prepreku, isprekidanu crtu, teži zavoj, skretanja na križanjima koje je robot prešao te naravno za svaku spašenu žrtvu u areni.

Radujemo se prisustvovati i iduće godine na RoboCup Junior-u u Austriji!