ROBObum 2018

2. Mjesto na ROBObum 2018 Maribor

15. svibnja 2018. godine, održano je Nacionalno natjecanje s mobilnim robotima za učenike i studente u Mariboru.

ROBObum je robotsko natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola u kategorijama ROBOsled i RoboCupJunior. Natjecanje se mora udružiti se sastoji od učenika ili učenika, izgradnju mobilne robota i natjecati se s njom u određenom natjecanju disciplini.

Cilj natjecanja je promicanje i širenje znanja o izgradnji, djelovanju i istraživanju robota između učenika osnovnih škola i nastavnika osnovne škole. Natjecanje u osnovnoj školi odnosi se na predmet fizike i izborne predmete na području tehnologije.

ROBOsled

ROBOsled je robotsko natjecanje gdje ekipe mobilnih robota koji putuju duž linije kreću se crnim crtama na bijeloj pozadini. U sklopu priprema učenici se upoznaju sa elektroničkim i mehaničkim komponentama te tehnološkim procesima za proizvodnju elektroničkih sklopova i izgradnjom robota.

 

RoboCupJunior

RoboCupJunior je robotsko natjecanje organizirano na temelju međunarodno važećih pravila. Timovi izgraditi robota, neovisno od bilo koje slagalice ili samo graditi, da se natječu u različitim disciplinama kao što su:. Nagodbi, ples i nogomet.

Spas predstavlja spašavanje žrtava nakon prirodne katastrofe, na pr. potres. Zadatak robota je uspješno probiti razne prepreke na području nesreće, pronaći tu žrtve i zatim ih prebaciti na sigurno područje.

Robotski nogomet je također vrlo atraktivan, gdje se timovi kreću s najnaprednijim autonomnim robotima.

ROBObum Natjecanje se organizira dvije razine: na regionalnoj razini za provedbu preliminarni krug gdje su najbolja ekipa kvalificira za državnu razinu.

ROBObum  na temelju mreže srednjih i strukovnih škola obično su organizirane prema regijama u Sloveniji, državni finale tradicionalno provode na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Mariboru.

Najbolji timovi nacionalnog natjecanja RoboCupJunior rangirani su na svjetskom natjecanju.