Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih

 

IRIM je privatno financiran, iako se natječe i na raznim natječajima za odgovarajuće programe. Fokus mu je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća.

Pri tome STEM aktivnosti vidi kao alat za postizanje još važnijih kompetencija: ključnih vještina kao što su vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti kao što su znatiželja, incijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost.

Najveći projekti IRIM-a trenutno su Croatian Makers robotička liga, koja uključuje preko 500 škola i drugih ustanova, s 1800 doniranih robota, STEM revolucija, s oko 22.000 doniranih BBC micro:bita, što je najvećim dijelom financirano najvećom crowdfunding kampanjomdrugom najvećom crowdfunding kampanjom u Hrvatskoj te projekt ProMikro (donacija micro:bitova svim učenicima 6. razreda) u kojem sudjeluje 84% svih osnovnih škola u Hrvatskoj. Naravno, donirana oprema u sklopu ovih i drugih akcija samo je osnova za naše projekte koji se izvršavaju snažnim razvojem i distribucijom edukativnih sadržaja i suradnjom s nastavnicima i obrazovnim ustanovama.

Osnivači IRIM i njegovi glavni financijeri su Nenad i Rujana Bakić.